Information angående brandkåren längre ner på denna sida

 

 

Fönster värda 160 000 krossades i
Skänninge....Håll era ögon öppna och rapportera skadegörelsen!!!

 

Busskurer och fönsterrutor för minst 160 000 kronor förstördes i Skänninge under den gångna helgen. Polisen har inte fått några som helst tips om förövarna.
– Det här är inte klokt, nu måste alla hjälpas åt för att få stopp på det här, tycker Branko Rakose på företaget Ecuro som har hand om kommunens fastighetsskötsel i Skänninge.

Han och kollegorna Håkan Rosenberg och Anders Larsson fick på måndagsmorgonen lägga ned uppåt fyra timmar vardera för att röja upp i Trojenborgsskolan.

Därtill kom det jobb som glasmästaren får ödsla för att byta ut 36 rutor på 18 ställen på skolan.

Efterlyser civilkurage
En stor del av fönstren var krossade, en del spräckta. I stort sett varje entréruta var utsatt för skadegörelse.

– I snitt kostar varje ruta 3 000 kronor, de i entrédörrarna uppåt 12 000 kronor. Här talar vi om krossade fönster för kanske 100 000 bara på Trojenborg, suckar Branko och lägger till att också Bjälbotullskolan fick fem rutor krossade i helgen.

Därtill kommer sönderslagna busskurer vid Väderkvarnsbacken, järnvägsstationen och torget. Enligt polisen är kostnaden för att ersätta glasen i de tre kurerna beräknad till 60 000 kronor.

– Det blir helt absurda siffror för skadegörelse under en enda helg, i synnerhet om man jämför med de 890 000 kronor ska sparas på deltidsbrandkåren i Skänninge på ett helt år.

– Finns det ingen med civilkurage som kan tala om vilka det är som saboterar? Folk måste rimligtvis ha hört och sett något, särskilt vid Trojenborgsskolan. Den som av någon anledning inte vill kontakta polisen kan höra av sig till mig, säger Branko Rakose.

Liten klick unga
Han gissar att fönsterkrossningen på Trojan skedde någon gång från lördag lunchtid till söndag förmiddag. Och han tror att det handlar om en liten klick ungdomar som möjligtvis triggar varandra.

Inte heller Roger Max i Kombrå, kommunens trygghetsråd, tror att det handlar om stora grupper som drar runt och förstör. I dag, tisdag, ska rådets lokala arbetsgrupp i Skänninge träffas och skadegörelsen kommer förstås upp till diskussion.

– Först och främst vill man ju veta vilka det är som gjort det här. Sedan vill vi förstås veta varför det händer, är det sysslolöshet eller hämnd på skolan? Är det droger inblandade? Vi får försöka analysera vad som hänt och hur sådant här i möjligaste mån kan förebyggas, säger Max.

I kväll är det vidare upptaktsmöte för höstens kurs för blivande nattvandrare i Mjölby där problemen med skadegörelse uppmärksammats i omgångar.

– Vi kan bara vädja till vuxna att vistas mer ute på stan och försöka hålla ögonen öppna. Ju fler vi är som bryr oss, ju bättre möjligheter har vi att bromsa all förstörelse, menar Susanne Martinsson i nattvandrargruppen.

 

agneta c hagelin (texten ovan citat från corren 040907)
 

Mjölby kommun har enligt uppgift föreslagit en nedläggning av vår  brandstation i Skänninge.

Det ovan eller att det endast blir 2 man kvar.....Detta innebär att Skänninge  tappar sin möjlighet att få en snabb insats av rökdykare vilket kräver minst 5 brandmän. Deltidsbrandkåren i Skänninge kan vara på plats ca 5 minuter efter larm, Mjölby påstår enligt uppgift att de kan klara av att vara där på 10 minuter efter larm, detta torde kräva att de skall forcera trafik och geografi  med en medelhastighet på 100 km/h sommar som vinter.

Skall vi verkligen utsätta en växande stad med goda framtidsutsikter för detta hot om nedläggning? Det kan komma att kosta än mer att senare förstå att Skänninge stad och att företagsamheten där med dess krav på en snabb insats kommer att kräva en egen brandkår. Vad händer om det bryter ut brand på två ställen samtidigt i området Mjölby-Skänninge, konstigare saker har faktiskt hänt.

Nej! Tänk till och se framåt!! Sansa Er och nu se tiden an....Skänninge växer och brandkåren bör stanna!!!

Länstyrelsens samråd För brandkåren i Skänninge kan läsas här nedan................

Deltidsbrandkåren i Skänninge minskas (utdrag/citat ur mjolby.se040903)

 

Byggnads- och räddningsnämnden i Mjölby kommun har fattat beslut om att minska deltidsbrandkårens styrka i Skänninge från fem till två brandmän från årsskiftet 2005. Dessutom minskas beredskapsstyrkan med en person fr o m den 6 september i år.

Åtgärden att minska deltidsbrandkårens styrka i Skänninge innebär en besparing på 890 000 kr. Ytterligare besparingar kommer att göras för att klara det sparbeting på 1,3 miljoner kronor som ålagts Räddningstjänsten. Enligt räddningschef Håkan Jansson ska kostander sparas genom att inte besätta en tjänst i Mjölby nästa år, samt avskaffa tjänsten som vice brandchef när nuvarande innehavare Hans Eriksson går i pension. 

Det formella beslutet kommer att tas senare i höst när Kommunfullmäktige behandlar nästa års budget. 

 

Texten nedan återger delar av en skrivelse från Länsstyrelsen i Östergötland till Mjölby kommun/ räddningstjänsten skrivelsenummer (länsstyrelsens) 452-11282-04

 

Samråd om ändring i gällande räddningstjänstplan

(Er skrivelse 2004-07-07, Dnr 04/0154)

 

Länsstyrelsen har tagit del av Er ansökan gällande avsteg från räddningstjänstplanen. Enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor ansvarar kommunen för att kommunal räddningstjänst planeras och organiseras så att räddningsinsatser kan påbörjas inom godtagbar tid och genomföras på ett effektivt sätt. kommunen ansvarar för vilken förmåga den har och avser att skaffa sig för att göra räddningsinsatser. Kommunen beslutar således om sin egen organisation och samråd skall ske med myndigheter som kan ha ett väsentligt intresse i saken, däribland länsstyrelsen. Lag om skydd om olyckor innehåller inga bestämmelser som medger att länsstyrelsen kan utfärda dispenser. Därav kan någon dispens inte ges.

 

Angående dimensionering av räddningstjänsten i Mjölby kommun/klassning av Skänninge har länsstyrelsen yttrat sig 1993-02-01 (727-1055-93) och vill än en gång föra fram att centrala Skänninge, med sin täta träbebyggelse, är av riksintresse för kulturmiljövården. Den småskaliga bebyggelsen har därmed ett stort kulturhistoriskt värde. Det innebär att alla eventuella åtgärder måste anpassas och ske varsamt samt att vissa "standardlösningar" kan vara direkt olämplig, vilket kan innebära svårigheter vad gäller brandsäkerhetsanordningar. Det går heller inte i detta sammanhang bortse från tidsaspekten som är en viktig faktor för en effektiv räddningstjänst.

 

Bedömning

Länsstyrelsen är medveten om den situation som uppstått i Mjölby. Länsstyrelsen bedömer det som rimligt att tills beslut tagits om kommunens handlingsprogram eller tills 2004-12-31, göra avsteg från gällande räddningstjänstplan. Avsteget är temporärt och innebär att Skänninges beredskapsstyrka sänks från 5 till 4 brandmän (1 befäl och 3 brandmän).

Det är viktigt att allmänheten informeras om den uppkomna situationen och dess konsekvenser och om det är möjligt att det genomförs förebyggande åtgärder, av såväl allmänhet som kommunen, för att öka säkerheten.

Länsstyrelsen förutsätter att Mjölby kommun under denna tid arbetar med att rekrytera personal för att komma till rätta med befintliga omständigheter.

Länsstyrelsen vill också påpeka vikten av att räddningstjänsten planeras och organiseras så att räddningsinsatserna kan påbörjas inom godtagbar tid och genomföras på ett effektivt sätt, men även kunna arbeta förebyggande och på så sätt undvika olyckor.

Kommunen har i skrivelsen framfört omständigheter som innebär en minskning av brandstyrkan i Skänninge till 2 man i beredskap och att eventuellt beslut om detta tas i byggnads och räddningsnämnden den 30 augusti

Länsstyrelsen har haft underhandskontakt med Räddningsverket i detta ärende.

 

Undertecknat  av Eva Kihlkrans ,Försvarsdirektör samt Robert Wenemark ,Avdelningsdirektör

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Är Skänningeborna inget värda? (citat Corren 040903)
 
Skänningebor, vi måste vakna nu! "Storebror" tar allt ifrån oss, ska vi bara sitta och titta på och säga "jasså"? Nu tar de vår brandkår, vad tar de nästa gång – pendeln?

Jag tycker vi kan ställa oss dessa frågor:

Är inte vår skattekrona lika mycket värd som Mjölbybornas?

Är inte våra liv lika mycket värda som Mjölbybornas?

Nej, förmodligen inte efter detta beslut om brandkåren.

Av två dåliga alternativ som fanns i nämnden, tog man ändå det som blir sämst för oss Skänningebor.

Ska vi inte värna om vår kompetenta brandstyrka?

Är själv s-fritidspolitiker, men det är inget jag är stolt över.

 

Bad och brandkår igen (citat corren 040825)
 
n n Mjölby kommunfullmäktiges 2:e vice ordförande MARIANNE KARLSSON (c) svarar på Jörgen Oskarssons (s) replik 23/8, "Mariannes smickrande tanke".
Jag har aldrig haft några misstankar om att Jörgen Oskarsson styr kommunen med egen hand, jag vet.

Opponerar man sig är man snart ute i kylan. Jörgen Oskarsson misstolkar allt som det passar honom.

Jag är inte upprörd över besluten – jag är upprörd över på vilket sätt besluten tas.

Var snäll och försök inse skillnaden.

Jag är intresserad av framtiden för oss i kommunen, och det är många med mig som vill ha svar.

Inte när Jörgen Oskarsson bestämt sig – vi vill ha information och diskussion innan besluten tas – det är väl det minsta man kan begära.

Därför frågar jag om igen: Hur blir det med badet i Väderstad?

Hur blir det med brandkåren i Skänninge?

 

Nedan citat av Anders Jacobsson Östgöta Correspondenten 22 juni 2004:

"Rör inte vår brandkår"

 

Protesterna mot att lägga ner deltidskåren i Skänninge har engagerat Skänningeborna.
På en vecka har Tomas Johansson, den till tjänsteåren äldste i kåren, samlat in 1 736 namn på protestlistorna.

De lämnades till Sune Holmström, ledamot av byggnads- och räddningsnämnden, på måndagen. Nämnden hade sammanträde på måndagen.

– Det visar väl med all önskvärd tydlighet vad Skänningeborna tycker i den här frågan, säger Tomas Johansson.

Så sent som på söndagen fick deltidarna rycka ut för att släcka två bränder.

En långtradare från Polen fylld med grillkol fattade eld utanför RunSvens lager i Skänninge.

Chauffören skulle gå och lägga sig när han märkte rökutveckling från lasten. Räddningstjänsten fick med hjälp av en grävskopa lämpa över lasten i en container som fylldes med vatten.

Troligen har lasten självantänt.

Samtidigt som brandmännen jobbade med detta gick larmet om brand i en skräpcontainer vid Konsum.

Någon hade satt eld på innehållet, men branden var snart släckt.

 

Nedan citat ur Östgöta Correspondenten Mars 2003:

Ägaren räddade sig ur brinnande villa

 
Ägaren till den eldhärjade villan på Slottervägen i Mantorp låg och sov när branden bröt ut tidigt i morse. - Han vaknade av att han kände röklukt och kastade sig ut, berättar Arne Gustafsson, räddningsledare vid Mjölby brandkår.
Ägaren sprang över till grannen och slog larm. Grannarna hade också vaknat och sett eldslågor slå upp ur taket på villan, så de hade redan larmat brandkåren.

När brandmännen kom fram var huset helt övertänt. Vid halv sextiden i morse pågick fortfarande släckningsarbetet. Villan har nästan brunnit ned helt och kommer inte att kunna räddas.

Ägaren skadades inte fysiskt av branden, men chockades av det inträffade. Han har förts till sjukhus för vård och observation.
Två hundar fanns inne i villan.
- Vi befarar att den ena hunden har förolyckats. Den andre har vi hittat oskadd, grannarna har tagit hand om den, säger Gustafsson. br> Förutom Mjölby har brandkåren från Skänninge varit på platsen. Sammanlagt har cirka tio brandmän deltagit i släckningsarbetet. Tidigt i morse var bara Skänninge brandkår kvar. Arne Gustafsson bedömer att eftersläckningen kommer att pågå fram till förmiddagen.

Brandorsaken är inte känd.
- Vi ska spärra av brandplatsen för en teknisk undersökningen när branden är helt släckt, säger vakthavande befäl Per-Åke Olsson vid Östgötapolisen, som räknar med att teknikerna kan undersöka villan senare i dag.

Nedan citat ur Östgöta Correspondenten 16 jan 2002:

Exempel på positiv effekt av deltidsbrandkår:

Deltidsbrandkår förhindrade storbrand
Brokind
Tio minuter efter att larmet gått i Brokind, var deltidsbrandkåren i Bestorp på plats.
Hade det gått ytterligare någon minut så hade huset på Granlundsstigen förmodligen inte kunnat räddas och flera grannhus hade varit i uppenbar fara.
Rutorna nära att spricka
Nu var åtta deltidsbrandmän snabbt framme. Släckningsarbetet började och rökdykaren Bernt Karlsson kunde gå in och konstatera att ingen människa fanns i huset.